Amazon in Nederland, een kans of een bedreiging? | DGOC
Amazon in Nederland, een kans of een bedreiging?
08 januari 2019 
5 min. leestijd

Amazon in Nederland, een kans of een bedreiging?

Amazon in Nederland: Amazon.com is de grootste online retailer ter wereld. Dit is een feit waar niemand omheen kan en ze zullen alleen nog maar blijven groeien. Het succesvolle bedrijf is ooit in Seattle is opgericht door de nu rijkste man van de wereld, Jeff Bezos. Het begon als een onschuldige online boekenwinkel maar is uitgegroeid tot een wereldwijd imperium. Dit blog geeft informatie over Amazon in Nederland en hoe bedrijven hier het beste mee om kunnen gaan.

Succes in Verenigde Staten

Het succes in de VS heeft ondertussen zijn hoogtepunt ongeveer wel bereikt. Het bedrijf staat al jarenlang op de nummer 1 plek dat ze zelfs begonnen zijn fysieke winkels te bouwen. Ze zijn namelijk niet de grootste offline retailer, dat is vooralsnog Walmart. Dit is echter wel een voorbeeld van de ambitie van Amazon en dat ze constant verder willen blijven groeien. Recentelijk hebben ze ‘Amazon 4-star stores’ geïntroduceerd waar ze alleen producten verkopen die online minimaal een 4-star rating hebben.

Succes in Europa en rest van de wereld

Ook dichtbij huis is het succes van Amazon niet te overzien. In alle Europese landen waar Amazon is begonnen zijn ze momenteel de grootste. Ik heb het hier over Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Allemaal geen kleine landjes dus. Op de Duitse versie van de website kun je de taal zelfs switchen naar Nederlands, Pools of Tsjechisch. Dit vergroot het bereik natuurlijk nog meer. Verder heeft Amazon webshops in Canada, Mexico, Japan, China, India, Singapore, Brazilië, Australië en meest recentelijk Turkije.

Amazon in Nederland?

Het domein Amazon.nl bestaat al sinds 2014! Veel mensen weten dit helemaal niet en je kunt hier dan ook alleen e-books bestellen. Verder wordt je wel verwezen naar de Nederlandse versie van de Duitse website. Er zijn veel geruchten dat ook de Nederlandse website een volledige introductie krijgt. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog altijd de vraag.

Het is wel een feit dat Amazon een nieuw distributiecentrum van 110.000 vierkante meter aan het bouwen is in Mönchengladbach. Dit ligt bijna op een steenworp afstand van de grens met Nederland. De logistieke hotspot Venlo is hier de dichtstbijzijnde Nederlandse stad. Met verschillende logistieke hubs in Nederland zal het dan ook niet moeilijk worden om ook de Nederlandse en Belgische consument snel te bereiken. Dit nieuwe enorme magazijn wordt uitgerust met de nieuwste technologie. Het gaat hier om robots en computergestuurde transportsystemen. De kans dat Amazon in Nederland uitgebreid gaat worden is dan dus ook heel erg groot.

En Bol.com en Coolblue dan?

Moeten online retailers zoals Bol.com en Coolblue vrezen voor het succes van Amazon? Het antwoord is ja en nee. Het zal de eerste jaren natuurlijk niet zo zijn dat deze online spelers volledig van de kaart geveegd zullen worden. Hier zijn ze op dit moment veel te groot en succesvol voor. Ook zie je in andere markten zoals bijvoorbeeld Duitsland en de VS dat er nog genoeg andere online retailers succesvol zijn. Weliswaar met een kleiner marktaandeel maar dan nog.

Het probleem zit echter in het budget van Amazon. Hier kan geen enkele Nederlandse webshop/ retailer aan tippen. Als Amazon het wilt zullen ze hier ongetwijfeld de grootste worden. Amazon is in de eigen markt namelijk al verder dan dat onze eigen webshops hier zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de drone bezorgingen waarmee al in 2016 het eerste pakketje bezorgd is. Vooral in prijsconcurrentie kan Amazon het de Nederlandse webshops erg lastig gaan maken. Ook hebben ze met Amazon Prime een goede video streaming dienst en gegarandeerde snelle levering.

Amazon als zoekmachine

Amazon heeft zelfs Google verslagen als zoekmachine voor producten in de verenigde staten. Het is gebleken uit een Powerreviews survey van 1000 mensen uit 2016 dat 38% tegenover 35% Amazon gebruikt als startpunt om te zoeken naar producten. Er zijn meerdere onderzoeken geweest die dit ook aantonen. Dit is natuurlijk (nog) lang niet zo in Nederland maar het toont wel aan hoe groot dat Amazon daadwerkelijk is.

Maar waarom zouden bedrijven blij moeten zijn met Amazon in Nederland?

Amazon biedt heel veel kansen! Zelfs voor kleine bedrijven is het relatief gemakkelijk om je producten aan te bieden via de marketplace en je bereik te vergroten. Met de Amazon brand registry ben jij de baas over je eigen content op een immens platform. En met behulp van de fulfillment by amazon optie kun je voor een relatief gezien kleine betaling al jouw producten opslaan in de Amazon magazijnen. Zij zullen dan ook verder alle orders en verzendingen volledig afhandelen. Maar je kunt het ook zelf doen. De manier van business doen met Amazon biedt erg veel mogelijkheden die je aan kunt passen aan jouw eigen wensen.

Voor de wat grotere bedrijven kan het slim zijn om je account te upgraden van een marketplace account naar een vendor account. Je bent dan namelijk de leverancier van Amazon in plaats van een van de verkopers op de marktplaats. Je verkoopt dus eigenlijk je producten aan Amazon in plaats van aan de eindconsument. Dit geeft jou als bedrijf weer meer opties zoals extra adverteer mogelijkheden en A+ content. Je bent alleen geen baas meer over je eigen prijzen en bent afhankelijk van de orders van Amazon.

Hoe kun je je als bedrijf alvast voorbereiden op een eventuele komst van Amazon naar Nederland?

Je zou kunnen beginnen met je producten online te zetten in de bestaande Amazon web shops zoals de Duitse of de Engelse. Hierdoor leer je kennis te maken met de portal en de functies binnen de webapplicatie. Je kunt hierdoor al een voorsprong opbouwen tegenover andere bedrijven die misschien nog wel helemaal geen ervaring hebben. Het is overigens überhaupt geen slecht idee om je producten in deze markten aan te bieden. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn namelijk de grootste afzetmarkten van Europa. Dus wil jij internationaal gaan? Dit is de perfecte mogelijkheid om deze ambities waar te maken.

Wil jij meer weten over hoe je succesvol kunt zijn op Amazon? Of heb jij hulp nodig met het opzetten van jouw eigen Amazon account? Neem contact op met ons en vraag specifiek naar Amazon management. MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing, het begint allemaal bij DGOC.

Extra: bekijk ook dit legendarische interview met de oprichter van Amazon Jeff Bezos uit 1997

Over de schrijver
Nick is een online marketing specialist (SEM, Content, Social media & Marketplaces) die met veel plezier sinds november 2018 bij DGOC werkt. Hij houdt zich al sinds begin 2016 volop bezig met e-commerce.
Reactie plaatsen