Online video marketing [de 5 beste vormen om echt te scoren]
Online video marketing [de 5 beste vormen]
7 december 2019 

Online video marketing [de 5 beste vormen]

Online video marketing is niet meer weg te denken uit de online marketing strategieën van deze tijd. Er zijn verschillende soorten video's waar je aan kan denken bij het maken van video's voor je bedrijf.

Elke soort online marketing video kent zijn eigen doel. In tegenstelling tot nog niet zo lang geleden… Toen zag je wel eens op een site de klassieke bedrijfsvideo. Zo noem ik ‘m nu tenminste. De eerste klassieke vorm van online video marketing. Typische videoshots die dan vaak gemaakt werden waren: shot van de voorgevel van een pand, enkele producten, eventueel een shot van de eigenaar en soms wat tekst in beeld. Muziekje eronder. Klaar. Dat was het dan. Kon je weer een paar jaar vooruit met die ene video.

Online video marketing ontwikkeld zich door

Beeldtechnisch werd dat met wisselende kwaliteit in beeld gebracht. Soms erbarmelijk maar soms ook prachtig. Het doel was letterlijk je bedrijf te laten zien, wat je allemaal in huis had. Sterk vanuit de afzender georiënteerd. Maar die tijd is voorbij. Als je tenminste serieus met online video marketing aan de slag wil. Met één keer een video kom je er niet. En al helemaal niet als je je klant niet voorop stelt.

Laten we de meest voorkomende soorten marketingvideo's eens op een rij zetten.

5 soorten online video marketing

1) Productvideo (sales video)

De productvideo is een informatieve video met betrekking tot één specifiek product of specifieke dienst. Met als direct doel die te verkopen. Alle informatie heeft een duidelijke link hiermee. De voordelen voor de klant als uitgangspunt. Een sales video is dus niet een opsomming van alle producten of diensten die je hebt.

2) Introductievideo

Mensen doen zaken met mensen en willen weten met wie ze te maken hebben. In zo'n introductievideo introduceer je jezelf en/ of je team. Maar wel vanuit de betekenis die je voor je potentiële klant hebt. Deze video is bedoeld om je publiek kennis met je te laten maken en vertrouwen te genereren en een volgende stap te laten zetten. Zo zie je bij dienstverleners zo'n video steeds vaker op hun homepage, waarbij bijvoorbeeld een E-book als kado wordt aangeboden. Waarom? Om daarmee e‐mail adressen te verzamelen en de klantrelatie verder uit te bouwen met behulp van eZines (een beter woord dan “Nieuwsbrieven”).

3) Educatieve of instructie video's

Vaak ook de “how to” of “DIY” (do it yourself) video's genoemd. Je laat de kijker zien hoe iets moet. Mensen zijn vaak op zoek naar hoe iets moet. Willen stap voor stap uitleg. Bijvoorbeeld over hoe je zelf een konijnenhok timmert of een appeltaart bakt. Of een serie over bepaalde yoga oefeningen, waarbij mede je doel is je expertstatus te vergroten. Of de boekhouder die een boekhoudsysteem uitlegt. Uitleg over hoe je een bepaald product moet gebruiken. Of een issue waar je klanten mee zitten en waar je praktische tips voor hebt. Hiervan zie je er heel veel op internet. Niet voor niks, want zo kun je een fangroep opbouwen.

4) Klant testimonials

Hoe vaak heb je iets gekocht of geprobeerd omdat een vriend of bekende er al positieve ervaring mee had? Wat anderen zeggen daarover telt nu eenmaal vaak harder dan wat de verkoper zegt. Doel is je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid te vergroten. Maak daar gebruik van door klanten over jou, jouw producten of je bedrijf iets te laten vertellen. Reviews te geven. Als ik met klanten op locatie of in mijn studio gewerkt heb, vraag ik altijd op het eind of ze nog iets voor me zouden willen doen. Een klant testimonial. Ik heb nog nooit een nee gehad. En reken maar dat daar veel spin-off van komt. Zelf zoek ik als klant ook vaak online op “reviews” van producten voordat ik iets koop.

5) Entertainment video's

Video's waarbij je mensen amuseert. Door iets grappigs, iets triggerends, verrassends, iets mafs of een combi. Maar wat is entertainment? Wat de één leuk vind, hoeft de ander niet leuk te vinden. Een standaard recept is er niet. Zeker niet makkelijk want er zijn duizenden video's te vinden van mensen die daar beroepsmatig al mee bezig zijn (cabaretiers bijvoorbeeld). In die zin is het relatief makkelijker om vanuit je eigen expertise educatieve video's te maken. Wat je echter steeds meer ziet is een mix: informatieve video's met een stukje entertainment: infotainment. Je hoeft niet de lolbroek te gaan uithangen maar af en toe een kwinkslag in je informatieve verhaal houdt het dynamisch.

Dit artikel is tot stand gekomen met de hulp van Ted Daamen, auteur van het hoofdstuk “Video marketing” in het boek “Succes met e-commerce”. Meer weten over dit onderwerp of informatie over uitbesteden? Ga dan naar onze online marketing diensten informatie pagina.

Over de schrijver
Marc de Groot begon eind jaren '90 zijn avontuur in de wondere wereld van online marketing. Marc is eigenaar van DGOC Online Marketing en actief als online strateeg en "het gezicht van". Daarnaast is Marc sinds 2019 docent e-commerce aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Reactie plaatsen