Herinneringen op Snapchat, wat zijn de gevolgen?
arrow_drop_up arrow_drop_down
Herinneringen op Snapchat
13 juli 2016 

Herinneringen op Snapchat

Deze week rolde Snapchat een nieuwe functie uit binnen de App die veel zal gaan veranderen voor gebruikers en vooral voor wat wij te zien gaan krijgen. De functie Herinneringen op Snapchat is nu een feit. Welke veranderingen verwachten wij te zien en wat voor effect heeft dit op het platform? Laten we beginnen met een uitleg van wat Herinneringen op Snapchat is en hoe het werkt.

Wat is Herinneringen op Snapchat?

De nieuwe feature Herinneringen maakt het mogelijk om eerder door jou bewaarde Snaps of via Snapchat opgeslagen Snaps (ja, dat deden ze) opnieuw te publiceren. Zo kun je de mooie momenten uit jouw Snapchat verhalen uit het verleden nog eens voorbij laten komen. Ook is het mogelijk om eigen foto’s te uploaden en als Snap te publiceren.

Hoe werkt Snapchat Herinneringen?

De eerste keer dat je Snapchat opent nadat de update is verschenen krijg je een welkomstbericht te zien waarin kort wordt uitgelegd wat Herinneringen is. Deze pagina heeft stiekem wel een functie, want door te klikken op “Aan de slag met Herinneringen” ga je automatisch ook akkoord met de bijbehorende gebruikersvoorwaarden.

In de volgende stap kun je actuele Snaps uit je verhaal van de afgelopen 24 uur opslaan of eerder gepubliceerde Snaps importeren. Vervolgens krijg je dezelfde optie onder het kopje Foto’s waarbij je foto’s vanaf je smartphone kunt uploaden binnen Herinneringen op Snapchat.

Het feit dat je nu eigen foto’s kunt uploaden naar Snapchat zien wij als een echte gamechanger. Het effect is dat allerlei soorten foto’s, bewerkt en onbewerkt op Snapchat kunnen worden gepubliceerd. Kortom, dit is het einde van alleen maar live en realtime content op het platform en de introductie van advertenties, productfoto’s, quotes, gephotoshopte afbeeldingen, et cetera. Hierdoor komt de content een stuk dichter te liggen bij wat op Instagram al mogelijk is.

Met de eigen foto’s kun je verschillende dingen doen binnen Herinneringen op Snapchat. Je kunt de foto’s direct publiceren in Mijn Verhaal of 1-op-1 doorsturen naar vrienden. Je kunt de foto bewerken met de opties zoals je die binnen Snapchat gewend bent en je kunt met meerdere foto’s tegelijk een verhaal maken. Een belangrijk detail bij het publiceren van eerder gemaakte foto’s is dat de foto een datumstempel mee krijgt. Hierdoor wordt voor de kijkers van jouw Snaps zichtbaar dat het geen live gemaakte foto’s is van dat moment. De datumstempel is wel een punt van aandacht, want deze is (nog) niet helemaal zuiver. Snapchat pakt namelijk de datum waarop een foto in jouw fotobibliotheek op de mobiel is geplaatst. Maar als je daar foto’s in zet die eerder gemaakt en bewerkt zijn, zoals product foto’s, zegt die datum eigenlijk niks over het moment waarop de foto gemaakt is.

Een verhaal maken via Herinneringen op Snapchat

Via Herinneringen kun je ook een compleet verhaal maken bestaande uit meerdere eerder gepubliceerde Snaps of foto’s. Dit is een hele handige functie. In de eerste plaats omdat het tijd kan besparen. Elke foto of Snap wordt via deze route gelijktijdig gepubliceerd, dus als je een serie foto’s op de mobiel hebt staan die goed bij elkaar passen kun je deze functie gebruiken om snel een serie Snaps te posten. Zorg er wel voor dat je nu niet volop extra materiaal gaat Snappen, maar blijf stilstaan bij de toegevoegde waarde ervan. Er wordt (nog steeds) enorm veel rommel en onzin op het kanaal gepubliceerd. Wees je er bewust van wie jouw publiek of doelgroep is en stem je content daarop af.

Eerste conclusies en verwachtingen over Herinneringen

We stellen vast dat Herinneringen op Snapchat een hele waardevolle toevoeging binnen de App is die veel nieuwe mogelijkheden biedt om content te delen met je volgers. Het opent vele nieuwe deuren waarmee content productie niet meer altijd op het moment zelf hoeft te gebeuren, maar vooraf kan plaatsvinden met een later bedacht publicatie moment. Hier ligt echter ook de grootste valkuil voor deze feature. Hoe lang zal het duren voordat marketeers het kanaal gaan vervuilen met overgeproduceerde marketing content? Over het algemeen gebeurt dit vrij snel wanneer de kans zich voordoet. Zorg en dan ook voor dat je Snapchat wel blijft gebruiken waarvoor het bedoeld is. Leuke, spontane content op het moment dat dingen gebeuren, je dingen ziet of dingen wil delen waar jouw doelgroep op zit te wachten. Zoals bij elk platform blijft het belangrijk dat je het gebruikt in de kracht van het betreffende platform. Heb je (nog steeds) geen Snapchat?

Ga er dan eens mee aan de slag en download de App.

Over de schrijver
Marc de Groot begon eind jaren '90 zijn avontuur in de wondere wereld van online marketing. Marc is eigenaar van DGOC Online Marketing en actief als online strateeg en "het gezicht van". Daarnaast is Marc sinds 2019 docent e-commerce aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Reactie plaatsen

Wij houden van cookies