Jan Roelofsen over online verkopen met video
Jan Roelofsen over online verkopen met video
16 oktober 2015 

Jan Roelofsen over online verkopen met video

Regelmatig neem ik interviews af met andere online marketing experts en mensen uit de e-commerce sector. Deze interviews zijn te beluisteren via mijn Online Marketing Podcast en in samenvatting na te lezen via dit blog. Vandaag ga ik in gesprek met Jan Roelofsen, eigenaar van Video Commerce en Tim’s Speelgoedboerderij.

Wie is Jan Roelofsen?

Laten we beginnen met wat steekwoorden: enthousiast, betrokken en sommige mensen noemen me een entrepreneur. Ik ben vooral een mensenliefhebber. Mijn wederhelft en ik zijn eigenaren van Tim’s Speelgoedboerderij. Zelf heb ik o.a. een eenmanszaak Video Commerce en ben ik belanghebbende in Clip2Go.

Waar is jouw passie voor videomarketing door ontstaan?

Ik zocht een manier om mensen in het hart aan te spreken. Naar mijn beleving red je dat niet met een stel foto’s en stock teksten. Ik zocht daar een weg in. De eerste keer was best wel dramatisch. Ik begon ergens op een vrijdagmiddag met een videocamera en dacht: “Dat doe ik wel even.”. Ik heb het twee keer opnieuw gedaan, ben gaan slapen en het de volgende dag toch maar online gezet. Na een maandje begon ik steeds meer reacties te krijgen, zowel online als offline. Ook de producten waarover ik een video maakte begon ik beter te verkopen. Toen begon het dat ik dacht: “Hier moet ik meer mee doen!” Zo is het eigenlijk begonnen en dat was al in 2011.

Wat is de toegevoegde waarde van video binnen een webwinkel?

Ten eerste meer conversies. Klanten blijven langer op de website. Op onze website bijvoorbeeld bleven mensen ongeveer 40 seconden hangen inmiddels is dit gemiddelde dik over de 4 minuten. Dit is natuurlijk ook weer voordelig voor je SEO resultaten. Een ander voordeel zit hem in veel minder retouren. Dit onder andere door de service video’s. Ik ben video’s gaan maken van de top 10 meest gestelde vragen. Deze video’s samen met de sales video’s zorgen ervoor dat men van te voren veel beter weet men kan verwachten. Je creëert ook een stukje vertrouwen. Men ziet dat het om een serieus bedrijf gaat en niet om een zolderkamer activiteit.

Kun je iets vertellen over de trainingen die jullie geven?

Ik heb gemerkt dat mensen wel een clip wilden maken maar zoekende zijn naar hoe dit aan te pakken. Blijkbaar is er nog veel behoefte aan basiskennis. De trainingen bestaan uit twee aspecten. Het begint met de vraag “Hoe zet ik mijn boodschap neer?”. Het tweede stuk is de technische implementatie. Denk aan het inrichten van je videokanaal op YouTube en het optimaliseren daarvan. Als jouw kijkersloyaliteit hoog is gaat YouTube jouw video’s voorstellen aan anderen.

Hoe zie jij de relatie tussen Facebook en YouTube m.b.t. video?

De beide platformen hebben een totaal verschillende insteek. Facebook is ideaal voor korte clips om te delen. Het videobeheer vind ik bij Facebook een drama. Als je 10 tot 20 video’s hebt valt het nog mee. Maar als je meerdere honderden video’s hebt kun je het allemaal niet meer gemakkelijk vindbaar maken. YouTube is zo ongeveer de Wikipedia van je video’s. Het beheer is stukken beter. De statistieken omgeving is wellicht wat moeilijker eigen te maken, maar er valt veel uit te halen. De video’s zijn ook heel simpel te embedden in je website. Je houdt de mensen zo binnen je website.

Wat is in jouw ogen de belangrijkste functie van online video?

Het is een perfecte mogelijkheid om iemand persoonlijk aan te spreken en in het hart te raken. Je bedrijf, je website of je webwinkel krijgt een menselijke factor. Je ziet iemand die je aankijkt en legt het product met liefde uit. Het gaat dus om de persoonlijkheid.

Hoe gaat het met je andere activiteit, Tim’s Speelgoedboerderij?

We hebben een hoop geautomatiseerd. Mijn wederhelft is er het veel mee bezig op dit moment. De omzetten zijn ongeveer met 80% gestegen t.o.v. vorig jaar, maar er valt nog een hoop te verbeteren. Zo hadden we allang naar een nieuwe lay-out willen gaan.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ik wil de dingen blijven doen die ik nu doe. Mijn passie blijven volgen. Ik wil nog altijd keihard aan het werk zijn. Maar alleen met de dingen die ik zelf kies.

Wat is jouw gouden online marketing tip?

Wat je ook doet, toon altijd je ware klanten passie. Is het nieuwe producten online zetten, bellen of inkoop afspraken maken? Zet de altijd klant centraal. Anders zal de klant dat bij jou ook niet doen.

Wil jij alle antwoorden van Jan weten en het hele verhaal? Abonneer je dan op de podcast en luister naar het interview.

Over de schrijver
Marc de Groot begon eind jaren '90 zijn avontuur in de wondere wereld van online marketing. Marc is eigenaar van DGOC Online Marketing en actief als online strateeg en "het gezicht van". Daarnaast is Marc sinds 2019 docent e-commerce aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Reactie plaatsen