Hoe maak je productvariaties in Amazon? - DGOC kennisbank
Hoe maak je productvariaties in Amazon?

Hoe maak je productvariaties in Amazon?

Wanneer je productvariaties of productfamilies wilt maken binnen Amazon zul je met een ‘inventory file’ moeten werken. Je kunt anders geen nieuwe productfamilies aanmaken. Deze files vind je als volgt:

 1. Ga naar ‘Inventory’
 2. Klik op ‘add a product’
 3. Klik vervolgens op ‘I’m uploading a file to add multiple products’
 4. Daarna klik je op ‘Download an inventory file’
 5. Zoek de categorie waarin je product valt. Je kunt niet meerdere producten uit meerdere productcategorieën in een variatie zetten of tegelijk uploaden.
 6. Download het Excel bestand (Advanced)

In het inventory file kun je je variaties aanmaken. Eigenlijk is het altijd beter om een inventory file te gebruiken die je constant kunt updaten. Je hebt dan gemakkelijk op één plek al je informatie over je producten bij elkaar. Wanneer je dan iets aan wilt passen hoef je alleen de nieuwe versie te uploaden.

Hoe maak je de variaties in een inventory file?

Variaties zijn ASIN’s (Amazon Standard Identification Number) die vallen onder een ‘parent-ASIN’. Deze parent-ASIN is eigenlijk een overkoepelend ASIN nummer dat staat voor alle ASIN’s die daar onder vallen. Het staat dus niet voor een fysiek product. Het parent-ASIN nummer wordt automatisch aangemaakt nadat je het volledige inventory file hebt geüpload.

De stappen die je moet volgen om een parent-SKU te maken zijn:

 1. Vul alle productinformatie zoveel mogelijk in, via een file kun je veel meer informatie invullen dan in het systeem op de website. Wanneer je veranderingen wil doen via een inventory file zul je op zijn minst de oranje kolommen in moeten vullen. (De afbeelding URL kun je in principe weglaten wanneer er al afbeeldingen online staan maar het beste is altijd om deze files zo veel mogelijk in te vullen) Wanneer je de rest leeg laat wordt wat er in Amazon staat dus ook niet overschreven.
 2. Maak een aparte regel aan voor de parent-SKU of parent-ASIN.
 3. Bij deze overkoepelende SKU vul je het producttype en de brandname in.
 4. Bedenk daarna een neutrale titel voor de productfamilie. Meestal zijn de titels van de variaties hetzelfde op de maat/ kleur/ smaak na. Gebruik deze titel ook voor de parent-SKU maar laat de maat/ kleur/ smaak etc. weg. Vul dit ook in bij de kolom ‘titel’.
 5. Verzin een SKU-nummer voor de parent-SKU en vul dit in. Gebruik bijvoorbeeld de eerste paar letters van je standaard SKU’s met een -P erachter zodat je dit herkent als de parent-SKU.
 6. Vul bij ‘variation type’ ‘parent’ in. Je kunt kiezen tussen ‘parent’ en ‘child’.
 7. Kies het ‘variation-theme’ in. Je kunt deze ook kiezen in een dropdown menu. Kleur is bijvoorbeeld een variatie thema.
 8. Geef aan dat het een update is bij ‘update_delete’.
 9. Het is belangrijk dat je ALLE andere velden LEEG laat voor de parent-SKU.

Nu je de parent-SKU hebt aangemaakt zul je de variaties aan moeten maken die er onder vallen. Dit zijn dus je gewone ASIN’s. Bij deze ASIN’s zul je een aantal extra velden in moeten vullen om aan te tonen dat ze onder de parent-SKU vallen.

De stappen om de variaties aan te maken zijn:

 1. Geef aan dat het een ‘child’ is bij de kolom ‘variatietype’.
 2. Vul bij de kolom parent-SKU het parent-SKU nummer in van de eerder gemaakte parent-ASIN.
 3. Vul bij ‘relation-type’ ‘variation’ in.
 4. Vul bij ‘variation-theme’ hetzelfde is als wat bij de parent-SKU ook is ingevuld zoals kleur.
 5. Geef aan dat het een update is bij ‘update_delete’.
 6. Vul de tabbladen in waar het om gaat. Dus bijvoorbeeld ‘color_name’ en ‘color_map’. Dit kan ook een maat zijn of een smaak of een andere soort variatie. Zorg ervoor dat de juiste informatie bij het juiste product staat. Dus rood bij het rode product en groen bij het groene product.

Wanneer je dit allemaal ingevuld hebt kun je je inventory file uploaden. De veranderingen zullen allemaal binnen 24 uur zichtbaar zijn. Meestal eerder. Wanneer iets niet goed is gegaan kun je het processing report downloaden en zien wat je fout hebt gedaan.

Heb jij hulp nodig hierbij? Neem contact met ons op en neem een kijkje op onze Amazon diensten pagina.

arrow_drop_up arrow_drop_down