Hoe werkt FBA? | Lees hier alles over Fulfillment by Amazon
Hoe werkt FBA (Fulfilment By Amazon)?

Hoe werkt FBA (Fulfilment By Amazon)?

Wil je je producten verkopen via Amazon en geef je het logistieke proces hierbij graag uit handen? Lees dan dit artikel om te weten hoe FBA (Fulfillment by Amazon) werkt.

Wat is FBA (Fulfillment by Amazon)?

Wanneer je als third party seller op Amazon producten verkoopt, dan kun je ervoor kiezen om het volledige logistieke proces door Amazon te laten uitvoeren. Kies je hiervoor dan leg je je producten op voorraad bij Amazon. Amazon regelt voor jou de verzending en eventuele retouren.

De voordelen van FBA

Fulfillment by Amazon maakt het verkopen van jouw producten aan mensen in heel Europa eenvoudiger dan ooit. Je hoeft zelf geen opslagplaats te hebben. Ook ben je geen tijd kwijt aan voorraadbeheer, het verpakken en verzenden van producten en het afhandelen van retouren. Door je producten op deze manier te verkopen kun je jouw klanten vaak een kortere levertijd bieden. Daarnaast biedt het platform klantenservice in de lokale taal van jouw klant!

Hoe werkt FBA? Deze stappen moet je doorlopen!

Nu je weet wat FBA is en wat de voordelen hiervan zijn, vraag je je misschien af 'Hoe werkt FBA en wat moet ik hiervoor doen?’. Wanneer je het logistieke proces van de verkoop van jouw producten uit handen wilt geven, dan gaat dat in de volgende stappen:
 1. Maak een Seller Central account aan op Amazon.
 2. Voeg producten toe aan je verkoopaccount.
 3. Geef aan welke producten je wilt laten verzenden door Amazon. Dit doe je door de optie 'Fulfillment by Amazon' te selecteren in je productvermelding.
 4. Meld een nieuwe productzending aan. Hiervoor moet je selecteren welke producten je verstuurt en hoeveel producten je verstuurt. Ook geef je aan hoeveel dozen je verstuurt en wat het gewicht is.
 5. Verzend je producten naar een fulfillment centrum van Amazon. De producten worden verwerkt en automatisch aan je voorraad toegevoegd.
Nadat je bovenstaande vijf stappen hebt uitgevoerd, kan de verkoop starten.

Zo werkt FBA: dit doet Amazon

De volgende stappen worden door Amazon genomen:
 1. Alle producten worden vermeld als 'Fulfilled by Amazon'.
 2. Producten die hiervoor in aanmerking komen, worden weergegeven met de 'Prime'-badge. Wanneer jouw producten hiervoor in aanmerking komen, kunnen ze gratis verzonden worden naar PRIME-klanten. Je betaalt hier niet meer voor.
 3. Amazon regelt de volledige logistieke afhandeling van jouw producten: zij pakken en verpakken jouw producten en verzenden ze naar klanten in heel Europa.
 4. Je krijgt een e-mail wanneer een product uit je voorraad wordt verstuurd.
 5. Heeft een klant vragen of klachten? Dan biedt Amazon klantenservice in de lokale taal.
 6. Amazon handelt eventuele retourzendingen direct af met de klant.

Kosten FBA

De kosten voor het laten afhandelen van het logistieke proces door Amazon is afhankelijk van de volgende zaken:
 • de verkoopprijs
 • de grootte van het artikel
 • het gewicht van het artikel
Naast kosten voor FBA betaal je Amazon een ‘referral fee’ (bemiddelingsbijdrage) per verkocht product. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de productcategorie, maar ligt meestal zo rond de 15% van de verkoopprijs. Daarnaast betaal je abonnementskosten voor je account. Voor producten die onder 'media' vallen, betaal je ook nog een 'closing fee'. Meer over de kosten van verkopen via Amazon lees je hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over het verkopen van jouw producten via Amazon? Benieuwd of FBA voor jou voordelig is? Neem contact met ons op, dan bespreken we graag wat er mogelijk is voor jou.
arrow_drop_up arrow_drop_down