Wat kost verkopen op Amazon? Platform Marketing kennisbank artikel
Wat kost verkopen op Amazon?

Wat kost verkopen op Amazon?

Ben jij mkb’er en wil je je producten verkopen via de online marketplace van Amazon? Dan wil je vast weten wat verkopen op Amazon kost. Daarom in dit artikel een antwoord op de vraag 'Wat kost verkopen als third party seller op Amazon?' Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wat kost verkopen op Amazon: verschillende accounts

Om te kunnen verkopen via Amazon moet je een account aanmaken. Er bestaan drie soorten accounts:
  • Vendor central account: een account voor grote/bekende merken, hiervoor moet je uitgenodigd worden door Amazon.
  • Vendor express account: hierbij krijg je de mogelijkheid om je producten direct aan Amazon te verkopen. Daarvoor moet je wel eerst samples opsturen naar Amazon, waarna Amazon besluit de producten wel of niet in te kopen.
  • Seller central account: hiermee kun je je producten zelf verkopen via Amazon. Je wordt dan gezien als 'third-party seller'. Dit komt qua principe overeen met verkopen via andere marktplaatsen, zoals bol.com.
In dit artikel gaat het over de kosten voor een third-party seller. Hieronder gaan we daarom in op de kosten die komen kijken bij het verkopen van je producten via een seller central account.

Verkopen via Amazon: kosten voor een seller central account

Wanneer je een seller central account aanmaakt bij Amazon, kun je kiezen voor een individueel (particulier) of een professioneel account. Een individueel account is gratis, maar beperkter dan een professioneel account. Zo kun je bij het individuele account geen gebruik maken van verschillende tools die je helpen bij het verkopen van je producten en heb je geen invloed op de verzendkosten die Amazon vaststelt. Een professioneel account is daarom aan te raden. Dit kost €39,- per maand.

Wat kost verkopen op Amazon per verkocht product?

Naast maandelijkse kosten voor het account, betaal je ook een zogenaamde 'referral fee' (bemiddelingsbijdrage) per verkocht product. Deze kosten betaal je aan Amazon vóór je wordt uitbetaald. De kosten hiervan verschillen per productcategorie. Hieronder een aantal voorbeelden van referral fees:
  • Boeken: 15%
  • Giftcards: 20%
  • Kleding en accessoires: 17%
  • Software & videogames: 15%
Door deze referral fee zal de winst op je producten afnemen in vergelijking met de verkoop via je eigen kanaal. Maar daar krijg je wel in één klap een miljoenenpubliek voor terug.

Producten die retour gestuurd worden

Misschien vraag je je af wat er gebeurt met de referral fee wanneer een klant een product bij jou heeft aangeschaft, maar toch besluit terug te sturen. In dat geval vergoed Amazon de referral fee die je hiervoor hebt betaald. Echter, je betaald dan wel een zogenaamde 'Refund Administration Fee'. Dit bedraagt €5,- of 20% van de referral fee.

Overige kosten

Daarnaast wordt bij productcategorieën die onder media vallen een zogenaamde 'closing fee' van €1,80 in rekening gebracht. Denk hierbij aan producten zoals boeken, muziek en games.

Fulfillment by Amazon

Als third party seller kun je ervoor kiezen om het logistieke project door Amazon uit te laten voeren. In dat geval heb je zelf minder werk: het voorraadbeheer, de verzending en het ontvangen van retouren wordt door Amazon uit handen genomen. De kosten hiervan zijn onder meer afhankelijk van de grootte en het gewicht van het product. Meer over Fulfillment by Amazon lees je hier.

Rekenvoorbeeld

Stel: je verkoopt boeken van €30,- per stuk. Je verwacht 100 boeken per maand te verkopen via Amazon. In totaal verkoop je dus voor €3000,- aan boeken via Amazon. Je hebt een professioneel account en maakt geen gebruik van Fulfillment by Amazon. Dan gelden voor jou de volgende kosten: Accountkosten: €390,- Referral fee: 15% van €3000,- is €450,- Closing fee: €1,80 x 100 = €180,- Totale kosten: €669,- Van de €3000,- houd je dus nog €2331,- over, mits geen van de boeken retour worden gestuurd. Om je winst te berekenen moet je hiervan je eigen gemaakte kosten nog aftrekken. Uit dit voorbeeld wordt duidelijk dat de verkoop via Amazon (alleen) verstandig is wanneer de marge op je producten hoog genoeg is.

Benieuwd of verkopen via Amazon iets voor jou is?

Wil jij je producten via Amazon verkopen, maar weet je niet zeker of dit voor jou winstgevend is? Neem contact met ons op, dan maken we graag een berekening voor jouw specifieke situatie. Ook kunnen we het verkopen via Amazon voor jou opzetten en/of volledig overnemen.

Verder lezen

Wil je meer weten over verkopen via online marketplaces? Lees dan ook 'Wat zijn online marketplaces?' en 'Online marketplaces in Nederland, welke zijn er?'
arrow_drop_up arrow_drop_down