E-mail marketing of e-mailmarketing? E-mailmarketing Kennisbank
E-mail marketing of e-mailmarketing?

E-mail marketing of e-mailmarketing?

Wat is de juiste schrijfwijze: e-mailmarketing of e-mail marketing?

Je hebt beide schrijfwijzen vast al eens langs zien komen: e-mailmarketing en e-mail marketing. Welke schrijfwijze is correct en hoe komt het dat hier zoveel verwarring over bestaat? Als specialist in online marketing helpen we je graag met deze – in feite taalkundige – vraag.

De correcte schrijfwijze in het Nederlands: e-mailmarketing

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: in Nederlandse teksten schrijf je officieel 'e-mailmarketing'. De reden hiervoor: het is een samenstelling van de woorden 'e-mail' en 'marketing'. En samenstellingen schrijf je in het Nederlands altijd aaneen.

Samenstellingen

Even een stapje terug: wat is een samenstelling eigenlijk? Een samenstelling is een combinatie van twee of meer woorden, die samen één nieuw woord vormen. In het Nederlands kun je oneindig veel samenstellingen maken. Denk bijvoorbeeld aan samenstellingen als:

  • autodeur
  • woordenboek
  • jaszak

Dit soort simpele samenstellingen schrijven de meeste mensen netjes aaneen, maar bij langere samenstellingen gaat dit nog wel eens fout. Denk bijvoorbeeld aan: vliegende-insectenspray. Dit wordt vaak geschreven als 'vliegende insectenspray', maar dat is een insectenspray die kan vliegen, in plaats van een spray voor vliegende insecten.

Samenstellingen met Engelse woorden

Waar het nog vaker fout gaat, is wanneer het gaat om samenstellingen met een Engels woord of Engelse woorden. Ook dit soort samenstellingen schrijf je echter gewoon aan elkaar:

  • badhairday
  • cleandeskpolicy
  • feelgoodfilm

In de wereld van de marketing, of – om het met een samenstelling te zeggen – de marketingwereld, worden veel Engelse woorden gebruikt, waardoor er ook veel samenstellingen met Engelse woorden rondvliegen (net als die insectenspray), denk bijvoorbeeld aan:

  • Facebookmarketing
  • Instagrampagina
  • Contentstrategie

Invloed vanuit het Engels: e-mail marketing

Uit bovenstaande kun je logischerwijs concluderen dat je ook samenstellingen met e-mail, zoals e-mailadres en e-mailmarketing in Nederlandse teksten aaneenschrijft. En daar zit gelijk de crux: je schrijf e-mailmarketing in Nederlandse teksten aaneen. In het Engels schrijf je 'e-mail marketing', als twee aparte woorden dus. En omdat we in de digitale wereld veel Engels lezen en schrijven, sluipt deze Engelse schrijfwijze ook steeds meer in Nederlandse teksten.

E-mailmarketing bewust verkeerd schrijven

Daarnaast is het voor sommige bedrijven een bewuste keuze om in hun webteksten 'e-mail marketing' in plaats van 'e-mailmarketing' te schrijven. De reden hiervoor is dat ze denken dat dit helpt voor de vindbaarheid van hun website in Google. Dit is inmiddels achterhaald. Het is niet zo dat als jij op jouw website alleen het woord e-mailmarketing gebruikt, je niet wordt gevonden wanneer iemand 'e-mail marketing' intypt in de zoekbalk. Toch schrijven veel bedrijven deze en andere samenstellingen om deze reden nog steeds los.

Hulp nodig bij e-mailmarketing?

Dit was een klein taalkundig lesje, maar onze écht expertise ligt natuurlijk op het gebied van online marketing, waaronder e-mailmarketing. Kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw e-mailmarketing? Neem dan contact met ons op.

arrow_drop_up arrow_drop_down