
Wat is e-mail deliverability?
Doe je aan e-mailmarketing? Steek je veel tijd in het verzamelen van e-mails en het schrijven van nieuwsbrieven en andere mailings? Dan wil je natuurlijk dat jouw e-mails ook daadwerkelijk aankomen bij jouw klanten. Dat is helaas niet altijd het geval. Om erachter te komen welk percentage van jouw e-mails daadwerkelijk aankomt bij jouw klanten, moet je de e-mail deliverability meten. Daarom in dit artikel 'Wat is e-mail deliverability?', 'Hoe meet ik de e-mail deliverability?' en 'Hoe kan ik de e-mail deliverability verhogen?'.
Wat is e-mail deliverability?
E-mail deliverability betekent letterlijk: "leverbaarheid van een e-mail". De e-mail deliverability is een getal dat aangeeft hoeveel procent van de door jou verstuurde e-mails daadwerkelijk in de inbox van jouw inschrijvers terecht komt. Niet elke e-mail die jij verstuurt komt daadwerkelijk aan. Het kan namelijk gebeuren dat de e-mail bouncet, bijvoorbeeld omdat het e-mailadres van de geadresseerde niet meer in werking is, verkeerd geschreven is, of de mailbox van de geadresseerde vol zit. Daarnaast kan het dat jouw e-mail in een spamfilter terecht komt.
Hoe meet ik e-mail deliverability?
Je rekent jouw e-mail deliverability eenvoudig uit aan de hand van de volgende formule:
Percentage aangekomen e-mails = aantal afgeleverde e-mails / aantal verstuurde e-mails x 100%
Een e-mail deliverability van 80% betekent dat van alle e-mails die je uitstuurt, 80% aankomt bij de geadresseerden. Dit betekent nog niet dat al deze mensen de e-mail ook daadwerkelijk openen. Meer informatie over het openingspercentage van een e-mail lees je hier.
Hoe kan ik de e-mail deliverability verhogen?
Nu je weet wat e-mail deliverability is en hoe je dit berekent, wil je waarschijnlijk ook weten hoe je het percentage aangekomen e-mails kunt verhogen. Daarom hieronder een aantal tips:
1. Schrijf een duidelijke onderwerpregel. Meer over het schrijven van een onderwerpregel lees je hier.
2. Gebruik geen scripts zoals Javascript en Flash. Hierdoor wordt je e-mail sneller als spam gezien.
3. Plaats webadressen in een hyperlink. Schrijf deze niet voluit.
4. Maak de e-mails niet te groot. Grote e-mails worden sneller gezien als spam. Ook kan het zijn dat een grote e-mail ervoor zorgt dat de e-mailbox van jouw geadresseerde vol zit.
5. Neem altijd een duidelijke uitschrijflink op in je nieuwsbrief. Maak het uitschrijfproces ook niet te ingewikkeld.
6. Let op typefouten in e-mailadressen. Soms bouncet een e-mail gewoon omdat het e-mailadres niet klopt.
Hulp nodig bij jouw e-mailmarketing?
Merk je dat jouw e-mail deliverability laag is? Of laat je jouw e-mailmarketing liever over aan professionals? Neem dan contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring in het effectief inzetten van e-mailmarketing voor verschillende bedrijven.