Wat is WordPress? - DGOC online kennisbank
Wat is WordPress?

Wat is WordPress?

WordPress is de eenvoudigste en meest populaire manier om je eigen website of blog te maken. 39% van alle websites op het internet draaien op WordPress. Dus meer dan een op de 3 websites die je bezoekt worden waarschijnlijk aangedreven door WordPress. Dat is nogal wat.

Technisch gezien is WordPress een open-source content managementsysteem met een licentie onder GPLv2, wat betekent dat iedereen de WordPress-software gratis kan gebruiken of aanpassen. Met een content managementsysteem kun je je website gemakkelijk beheren zonder dat je per se iets over programmeren hoeft te weten. Dit is echter soms wel handig.

Wat kun je met WordPress maken?

WordPress was vooral een systeem om blogs mee te kunnen maken maar tegenwoordig kun je eigenlijk bijna alle soorten websites hiermee maken.

Door wijzigingen in de code en het enorme aanbod van plug-ins en thema's kun je tegenwoordig elk type website maken met WordPress. Het is niet alleen een voor bedrijfssites en blogs. Het is ook een van de meest populaire manieren om een e-commerce webshop te maken. Dit wordt vaak in combinatie met WooCommerce gedaan.

Je kunt met WordPress onder andere de volgende soorten websites maken:

  • Webshops
  • Bedrijfswebsites
  • Blogs
  • Portfolio's
  • Forums
  • Sociale netwerken

Eigenlijk kun je zo’n beetje alle kanten op met WordPress. De makkelijkste manier is om een template thema te gebruiken en te werken met verschillende soorten plug-ins.

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Er zijn twee verschillende soorten WordPress. Dit klinkt misschien raar maar toch is het zo. Natuurlijk is dit niet compleet verschillend en zit er veel overlap in. Maar je kunt WordPress via wordpress.com of via wordpress.org gebruiken. Het grootste verschil zit zich in de hosting.

  • WordPress.org oftewel de zelf-gehoste WordPress genoemd is de gratis open-source WordPress-software die je op je eigen webhost kunt installeren om een website te maken die 100% van jou is.
  • WordPress.com is een betaalde service met winstoogmerk die draait op de WordPress.org-software. Het is eenvoudig te gebruiken maar je verliest veel flexibiliteit. Ook moet je een duurder abonnement pakken om gebruik te maken van alle plug-ins. Dit is echt veel duurder dan wanneer je bijvoorbeeld WordPress.org gebruikt in combinatie met Bluehost bijvoorbeeld.

Wij raden WordPress.org aan in combinatie met een host zoals Bluehost, DreamHost of SiteGround. Dit zijn de door WordPress.org zelf aanbevolen hosts. Het enige wat je moet doen om te starten is een domeinnaam en een hosting kopen.

WordPress is niet voor niets de meest populaire manier om een website te bouwen. Dus wanneer je zelf van plan bent om een website te bouwen is WordPress een geweldige optie. Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je hier graag bij! Neem contact op met ons voor meer informatie over WordPress of voor hulp bij het bouwen van je website!

arrow_drop_up arrow_drop_down