Wat is een GTIN-nummer? - DGOC online kennisbank
Wat is een GTIN-nummer?

Wat is een GTIN-nummer?

Een GTIN-nummer oftewel het Global Trade Item Number is een identificatiemiddel voor producten ontwikkeld door GS1. Er zijn verschillende soorten GTIN-nummers die je kunt gebruiken. Wanneer jij je producten wilt verkopen op bijvoorbeeld Amazon of Bol dan zul jij een GTIN-nummer nodig hebben voor je product.

Een GTIN-nummer bestaat altijd uit een nummer en een barcode oftewel streepjescode. Zo kan een product in de winkel bij de kassa of in een magazijn bijvoorbeeld gescand worden.

Amazon maakt naast GTIN-nummers ook gebruik van hun eigen ASIN nummer. Dit fungeert eigenlijk ongeveer hetzelfde als algemene product identificatiemiddel. Dit staat voor Amazon Standard Identification Number. Een GTIN-nummer wordt automatisch gekoppeld aan een nieuw ASIN-nummer wanneer een product aangemaakt wordt op Amazon.

Welke GTIN-nummers bestaan er allemaal?

De verschillende GTIN-nummer die gebruikt worden wereldwijd zijn:

  • UPC (Universal Product Code)
  • EAN (European Article Number)
  • ISBN (International Standard Book Number)
  • ISSN (International Standard Serial Number)
  • ISMN (International Standard Music Number)
  • JAN (Japanese Article Number)

Over het algemeen gebruiken we in Nederland bijna altijd EAN-nummers voor producten en ISBN-nummers voor boeken. In principe zijn deze nummers vrijwel hetzelfde opgebouwd en zijn deze nummers in de databases van retailers en marketplaatsen gekoppeld aan 1 specifiek product.

GTIN-nummers bestaan uit 8, 12, 13 of 14 nummers. Dit ligt aan het type barcodenummer dat gebruikt wordt.

Hoe koppel je een barcode aan je product?

Over het algemeen kun je GTIN-nummers relatief goedkoop kopen online. Wanneer je deze koopt dan zul je aan elke variant van het product een aparte barcode toe moeten kennen. Dus ook wanneer je product meerdere kleuren heeft dan moet je elke kleur aan een code koppelen. Hetzelfde geldt voor kledingmaten. Gebruik nooit dezelfde code 2 keer voor verschillende producten. Gebruik ook nooit 2 codes voor 1 product.

Wanneer je in Google zoekt naar bijvoorbeeld ‘EAN-nummers kopen’ of ‘GS1-nummers kopen’ dan zul je al snel vele aanbieder van deze barcodes tegenkomen. Een GS1-nummer is een andere benaming voor een EAN-nummer. GS1-nummers staan echter geregistreerd in een database van het bedrijf GS1. Zo voorkom je dat dubbele nummers gekocht worden.

Over het algemeen zijn deze GS1-nummers wel een stuk duurder en niet per se nodig. Er zijn ook genoeg goedkopere aanbieders waar je barcodes kunt bestellen. Dit zijn vaak oudere ongebruikte codes die nog steeds bruikbaar zijn. Meestal is het zo dat hoe meer je er koopt, hoe goedkoper ze zijn per stuk.

Heb jij meer hulp nodig met je barcodes? Neem contact op dan helpen we je verder!

arrow_drop_up arrow_drop_down