Is leven zonder stress voor iedereen haalbaar?

Leven zonder stress met Albert Sonnevelt

Albert Sonnevelt heeft leven zonder stress tot een ware kunst verheven. In dit interview gaan we direct de diepte in…

Regelmatig neem ik interviews af met andere online marketing experts, succesvolle ondernemers en andere mensen uit de e-commerce sector. Deze interviews zijn te beluisteren via de Marc Onderneemt Audio en in samenvatting na te lezen via dit blog. Natuurlijk kun je ook naar de video kijken! Vandaag ga ik in gesprek met Albert Sonnevelt.

Wie is Albert Sonnevelt?

Van oorsprong ben ik psycholoog. Al vrij snel vond ik een alleen een eigen praktijk te saai worden. Toen ben ik begonnen met een opleidingsinstituut. Dit instituut bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar. Inmiddels hebben we 80 docenten die verdeeld over het land onze lessen verzorgen. Tevens zijn we 3x op rij beste opleider van Nederland geworden. Nu doe ik vooral executive coaching, waarbij ik me hoofdzakelijk gespecialiseerd heb op stress en burn-out begeleiding. Ik heb vijf boeken geschreven en kom regelmatig in de media.

Is leven zonder stress voor iedereen haalbaar?

Nee, het is natuurlijk een utopie. Maar het hoeft ook niet. Stress heb je nodig om te kunnen presteren. Het mooie van het stress mechanisme is dat het je helpt om je iedere keer opnieuw te kunnen verhouden ten opzichte van een veranderende omstandigheid. Dat is ook nodig. Zoals Darwin al zei, het is niet de meest intellectuele of sterkste soort die overleeft maar die soort die zich het beste kan aanpassen. Stress helpt ons daarbij.

Het wordt pas lastig wanneer die stress een chronische spanning geeft. Stress wordt voor een groot deel bepaald door je karakter. Ben je perfectionistisch, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kun je moeilijk je grenzen aangeven of keuzes maken? Dan creëer je vaak al meer stress in je leven. Verder heb je de alledaagse stress. Denk aan file of je computer die vast loopt. Daarnaast heb je ook nog lopende zaken. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorgers, zoals je zieke oma verzorgen of je ernstig zieke kind. Dat zijn ook vormen van stress waar aan je niet kunt ontsnappen. Een vierde factor zijn onverwerkte emotionele ervaringen. Alles bij elkaar kan voor heel veel spanning zorgen.

Wat is gezond leven voor jou?

Je lichaam is perfect in staat om zichzelf in balans te houden. In iedere seconde heeft iedere cel in je lichaam honderdduizenden reacties. Het is een groot samenhangend geheel dat perfect is afgesteld op de natuur. Ik zou zeggen, bemoei je er niet mee. Ook wanneer je voedingssupplementen neemt denk je lichaam: “Shit hoe ga ik daar nou weer mee om. Ik had het net een beetje op orde.” Denk ook aan koffie, een hap suiker of een uur minder slapen. Je lichaam moet ontzettend hard werken om dit weer in balans te krijgen. Ga back to basic zou ik zeggen, dan kan ik persoonlijk precies voelen wat ik nodig heb. Dat is per dag anders.

Wat maakt het coachen van mensen zo leuk?

Ten eerste heb ik super veel geluk. Ik mag hele bijzondere mensen begeleiden. Succesvolle mensen zijn enorm inspirerend. Ze zijn per definitie onconventioneel. Ze hebben allemaal een tik en tomeloze energie. Het enige wat ik vaak hoef te doen is die energie te kanaliseren. Het helpt hun maar ook mij. Ik hou hen een spiegel voor maar mijzelf ook. Het mooiste is dat de mensen die coach ook een enorme impact hebben op hun omgeving. Ik voel dus met name ook die impact. Die overweging maak ik dan ook altijd. Hoe groot is de impact.

Leven zonder stress

Waarom organiseer je meerdaagse masterminds?

Zoals ik al zei: “It’s lonely at the top”. De mensen die ik deze mastermind heb meegenomen zijn begin 30, ontzettend hard aan het werken en in een belangrijke fase van hun leven. Denk aan wel/geen kinderen, groter bedrijf of helemaal geen bedrijf. Ik vind het heerlijk om een soort mentor te kunnen zijn. In deze levensfase is het bij het in balans houden van je levensgebieden prettig om contact te hebben met andere ondernemers. Ik noem het altijd lotgenoten contact. Daarnaast komen ze bij elkaar en helpen elkaar ook echt, er komt bijvoorbeeld een groepsapp. Ik hoor van anderen terug dat ik in een hele korte tijd naar de kern van het probleem kom, zo is het programma ook opgebouwd. De eerste dag gaat over jezelf en je keuzes, de tweede dag gaat over verantwoordelijkheid nemen en de derde dag gaat over integreren. Dit blijkt een ijzersterke formule te zijn in combinatie met die steun van de peergroup die is ontstaan.

Heb jij de levenscode zelf al gekraakt?

Ik kraak hem dagelijks, haha!

Steeds meer en het gaat steeds dieper. Ik hoop dat ik in lengte van dagen die code mag blijven kraken. Ik zou niet willen zeggen dat ik het leven snap want het leven is een groot mysterie. Dat is wat ik inmiddels wel gesnapt heb. Ik begin steeds meer respect te krijgen voor de oorspronkelijke bevolking, de stammen in de amazone bijvoorbeeld, die zoveel meer levenswijsheid hebben dan wij hier in het westen. Wij zijn zo ongelooflijk ver verwijderd van onze natuur. Dat blijkt al als er een uur de stroom uit valt. Één van de codes die ik nog altijd aan het kraken ben is back to basic.

Heeft iedereen een coach nodig?

Ik zeg altijd, je kunt jezelf niet aan je eigen haren uit het moeras trekken. Je kunt nooit verder denken dat je eigen bewustzijn. Als je dat kon had je het al gedaan. Wanneer je ergens vastloopt dat zorgt voor spanning, zoek dan iemand die in dat gebied al iets verder is dan jij. Al is het maar drie bladzijden. Anders zet je jezelf jaren achterop omdat je denkt dat je alles zelf moet doen. Dus ja, ik denk dat iedereen een coach kan gebruiken om nieuwe inzichten te krijgen. Het ligt natuurlijk wel aan de kwaliteit van de coach. Durft de coach jou bijvoorbeeld voldoende te confronteren en is diegene bereid weer terug naar zichzelf te kijken. Om vanuit die zelfreflectie weer in dialoog te gaan. Je leert altijd op de grens van je comfortzone. Alleen daar kun je leren en groeien. Een goeie coach helpt je over je comfort grenzen heen.

Wat zou je doen met 1.000 pingpongballen?

Ik ga binnenkort naar Peru. De kinderen daar in de straat hebben nauwelijks speelgoed. Ik kan me zo voorstellen dat ik een extra tas met pingpong ballen bij de KLM incheck en bij de Duane van Lima de vraag krijg wat ik daar in hemels naam mee van plan ben. Ik zou ze daar uitdelen.

Wil jij alle antwoorden van Albert weten en het hele verhaal over leven zonder stress horen? Abonneer je dan op de podcast om naar dit interview te luisteren en mis geen aflevering meer.

Marc de Groot