Mobile shopping en de kansen voor e-commerce
arrow_drop_up arrow_drop_down
Mobile shopping en de kansen voor e-commerce
28 maart 2019 

Mobile shopping en de kansen voor e-commerce

Mobile shopping, soms ook wel m-commerce genoemd wordt steeds populairder in de wereld van e-commerce. Waar vroeger vaak de mobiele telefoon gebruikt werd om je online te oriënteren voordat je een (online) aankoop doet wordt nu steeds vaker iets op de mobiel besteld. Het is niet meer weg te denken uit het straatbeeld, mensen die constant op hun smartphone aan het kijken zijn.

De populariteit van mobile shopping

Het wordt verwacht dat in 2021 in de Verenigde Staten 53.9% van alle e-commerce aankopen op een mobiel apparaat voltooid gaan worden. Dit percentage was in 2018 nog 39.6% volgens Statista. Het snel stijgende percentage van mobiele aankopen komt doordat mobiele apparaten steeds sneller, beter en veiliger worden. Ook is het tegenwoordig voor bijna iedereen mogelijk om een smartphone aan te schaffen en niet meer alleen voor de upper class.

Betalingsmogelijkheden bij webshops op de mobiele telefoon

Een andere verbetering tegenover de laatste jaren zijn de verbeterde betaalmogelijkheden. Het is vrijwel overal mogelijk om makkelijk via Ideal te betalen op je mobiele apparaat. En je hoeft daarbij meestal ook niet meer je Rabo Scanner of ABN E.dentifier te gebruiken. Sterker nog, dit moet meestal op een desktop wel maar op een mobiele website word je automatisch doorverwezen naar de betalingsapp van je bank. Dit geldt natuurlijk niet voor de dure aankopen boven een x bedrag dat meestal zelf is in te stellen. Het wordt je dus wel erg makkelijk gemaakt om een mobiele aankoop te doen. Daarom is het voor webshops erg belangrijk om zoveel mogelijk goede betaalmogelijkheden toe te voegen. Denk ook aan het buitenland waar ze vaak andere apps en programma's gebruiken.

Maak je website mobiel vriendelijk en bouw eventueel een app

Het allerbelangrijkste waar je rekening mee moet houden als webshop is om een mobielvriendelijke website te maken. Het is met het oog op de toekomst zelfs beter om je daarop te focussen. Je moet hierbij denken aan een goed werkende website waar je makkelijk en snel kunt navigeren met een touchscreen. Bouw alleen een app voor je trouwe klanten die ook daadwerkelijk nuttig is en waarschijnlijk veel gebruikt gaat worden. Je ziet te vaak dat er nutteloze apps ontwikkeld worden die na het downloaden zelden tot nooit meer worden geopend. Focus je voor het grootste deel van het normale verkeer dus op een mobiele website. Probeer ook koppelingen te maken tussen je mobiele website en app wanneer dit de gebruikerservaring kan verbeteren en je beide gebruikt.

Online adverteren via Google Ads

Ook je online advertenties kun je optimaliseren voor mobile shopping. Je kunt bijvoorbeeld je biedingen verhogen of verlagen voor desktop, mobiel en tablet. Daarnaast kun je precies zien hoe jouw ads eruit komen te zien per platform en kun je daarop anticiperen. Het is zelfs mogelijk om binnen bestaande apps te adverteren met banners en dergelijke. De YouTube app is ook een erg populaire app die je kan bereiken met Google video ads. Het is zelfs via het Amazon Mobile Ad Network mogelijk om jouw Amazon producten mobiel te promoten.

Social media

Social media marketing is niet meer weg te denken op mobiele apparaten. Apps zoals Instagram, snapchat en facebook zijn een van de meest gebruikte apps van 2018 waar het overal op mogelijk is om gebruik te maken van advertenties en fanpagina's. Dit is natuurlijk niks nieuws maar het wordt wel steeds belangrijker. Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om via facebook of instagram ook ads te laten zien. Facebook heeft tegenwoordig een eigen marktplaats en bij instagram zie je steeds meer shopping ads voorbij komen die jou verwijzen naar een productpagina. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om op het social media platform zelf de betaling te doen.

Focus op mobiel

Stop met desktop te behandelen als het nummer 1 platform en begin te focussen op mobiel. Je ziet nog te vaak dat een desktop site uitgebreider is dan een mobiele website. Dit is een absolute no go want mobiel is nu en de toekomst.

Heb jij hulp nodig met Online Marketing of e-commerce? Neem contact op met ons en begin een nieuw avontuur met bijvoorbeeld Google Ads of Amazon Management. Bij DGOC ben je altijd op de goede plek als het gaat om e-commerce!

Over de schrijver
Nick is een online marketing specialist (SEM, Content, Social media & Marketplaces) die met veel plezier sinds november 2018 bij DGOC werkt. Hij houdt zich al sinds begin 2016 volop bezig met e-commerce.
Reactie plaatsen

Wij houden van cookies