Pinterest Marketing met Maarten Bierman van The Pinfluencers
arrow_drop_up arrow_drop_down
Pinterest Marketing met Maarten Bierman
21 februari 2017 

Pinterest Marketing met Maarten Bierman

Regelmatig neemt Marc de Groot interviews af met andere online marketing experts, succesvolle ondernemers en andere mensen uit de e-commerce sector. Deze interviews zijn te beluisteren via de Online Marketing Podcast en in samenvatting na te lezen via dit blog. Vandaag gaat Marc in gesprek met Maarten Bierman, eigenaar van Pinterest Marketing bureau The Pinfluencers.

Wie is Maarten Bierman?

Ik kom uit de wereld van telecom, ict en sociale media. Daar ben ik inmiddels 20 jaar werkzaam. Ik zit altijd op het snijvlak van techniek en marketing. Mijn focus is altijd visueel geweest hiermee kan ik bedrijven helpen afbeeldingen en video in te zetten voor conversie. Ik heb een fotografisch geheugen dus dat geeft extra voordelen.

Wat zijn de grootste voordelen van Pinterest Marketing?

De SEO waarde. Pinterest kan je helpen om je webshop, website of blog echt hoog te krijgen in de ranking van Google. Iedere pin die bestaat uit een plaatje met de juiste ALT tekst samen met de pin beschrijving worden door Google geïndexeerd. Dat zal Google ook altijd blijven zien. Elke pin van jou die vervolgens door een ander wordt opgeslagen deelt deze pin weer vanuit zijn IP-adres. Zo zal die ene pin dus met honderden unieke IP-adressen naar jouw website verwijzen.

Hoe komt het dat het bedrijfsleven Pinterest nog niet omarmt?

Daar verbaas ik me ook over. Je zou je moeten afvragen als marketeer wat de gemeten 6 miljoen Pinterest-gebruikers (gemeten in november) doen. Die gebruiken Pinterest als zoekmachine. Het is een visuele zoekmachine. De drie meest gebruikte categorieën waarin gezocht wordt zijn op dit moment; Food en Living. Mensen gaan hier op zoek naar inspiratie maar de bedrijven zijn er niet. Dat is dus een gemiste kans.

Ik denk dat het komt omdat heel veel bedrijven wachten op commerciële features die beschikbaar moeten komen. Denk aan promoted-pins en buy-able pins. Bedrijven wachten in feite erop dat de Bentley voorrijd en ze simpelweg maar hoeven instappen maar zo werkt het natuurlijk niet.

Hoe kan Pinterest de omzet van Nederlandse webshops verhogen?

Bijvoorbeeld door een rich-pin. Dat is een verrijkte pin. Wat belangrijk is voor webshops is dat je een price-tag aan je producten kunt geven. Je pint bijvoorbeeld een afbeelding van jouw product vanuit je website en deze pin wordt verrijkt met een prijs. Mensen zien de prijs en kunnen vervolgens direct kiezen om wel of niet door te klikken. Naar mijn mening gebruikt Allerhande Pinterest optimaal. Zij pinnen hun recepten met alle benodigde informatie. Ze zetten het dusdanig in dat je een reactie kunt achterlaten wat je van dat recept vond. Zo creëer je ook een stuk engagement. Maar ook een bouwmarkt kan baat hebben bij Pinterest.

Waar moet je op letten bij Pinterest als SEO-tool?

De benaming van je afbeelding of video. Je kunt ook mp3 of mp4 pinnen. Heel veel afbeeldingen op een website hebben geen goede naam en dat is een gemiste kans.

Affiliatemarketing op Pinterest mag weer. Welke gevolgen verwacht je?

Je ziet dat in Amerika en Engeland de commerciële features zijn uitgerold. Je merkt dat je op een snelle manier een grote doelgroep kunt bereiken. Affiliatemarketing kan nu weer en de prijzen hiervan zijn ook heel schappelijk. Indien iemand daar meer over wil weten kan ik ze graag meer vertellen in een gesprek. Er wordt wel gebruik gemaakt van een andere vorm. Hierbij gaat een pinfluenzer account dat meer dan vijfhonderdduizend volgers een bord maakt met jouw content. Als daar een sale uitkomt krijgt het betreffende bedrijf een vergoeding. De linkjes hebben een utm sting en moeten schoon zijn.

Wat zorgt ervoor dat de engagement op Pinterest zo hoog is?

Het visuele aspect. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden en wordt sneller verwerkt dan tekst. Verder werken plaatjes zeer verslavend. Vraag maar eens aan vrienden of familie. Ze zullen je vertellen dat ze regelmatig op de bank uren kunnen besteden aan plaatjes kijken. Dit maakt dat het engagement zo hoog is.

Wat betekent het om Pinterest Community Expert te zijn?

Alle tickets die in Nederland voorkomen wikkelen wij af. Wij zijn ook als enige partij in Nederland gelieerd aan Pinterest. Wij krijgen als eerste informatie vanuit Pinterest, denk bijvoorbeeld aan nieuwe oplossingen en wijzigingen.

Wat mogen we absoluut niet vergeten als we met Pinterest aan de slag willen gaan?

Het begint bij de letter A. Wat ik daarmee wil zeggen is dat er op dit moment nog altijd bedrijven zijn die een prive account hebben aangemaakt en geen zakelijk account. Je hebt geen toegang tot Pinterest analystics, richpin en ga zo maar door.

Wat is jouw gouden online marketing tip?

Benoem je afbeeldingen, al je grafisch materiaal met een goede ALTtekst die correspondeert met je product of dienst en kijk zelf maar wat er gebeurt.

Wil jij alle antwoorden van Maarten weten en het hele verhaal horen? Abonneer je dan op de podcast om naar dit interview te luisteren en mis geen aflevering meer.

Wil je meer online omzet met behulp van sociale media? Wij kunnen je daar mee helpen. Neem eens een kijkje bij onze Sociale media marketing diensten.

Over de schrijver
Marc de Groot begon eind jaren '90 zijn avontuur in de wondere wereld van online marketing. Marc is eigenaar van DGOC Online Marketing en actief als online strateeg en "het gezicht van". Daarnaast is Marc sinds 2019 docent e-commerce aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Reactie plaatsen

Wij houden van cookies