Same day delivery, tegenwoordig de standaard of een USP?
Same day delivery, tegenwoordig de standaard of een USP?
08 februari 2019 
3 min. leestijd

Same day delivery, tegenwoordig de standaard of een USP?

Same day delivery: Vandaag besteld, morgen in huis is bij de meeste Nederlandse webshops niet meer weg te denken. Same day delivery wordt echter ook steeds populairder en deze slogan wordt massaal gebruikt bij bedrijven die dit waar kunnen maken. De vraag is of dit tegenwoordig nog gezien moet worden als unique selling point. Is het niet meer dan normaal om je product op dezelfde dag nog te bezorgen?

Bol.com & Coolblue

Bol.com heeft het goed geregeld als grootste webshop van Nederland. Bij Bol heb je keuze uit tal van verschillende mogelijkheden als het om de bezorging gaat. Als je voor 14:00 besteld dan heb je het product dezelfde dag tussen 18:00 en 22:00 in huis tegen een vergoeding van € 3,49. Ook kun je er voor kiezen om je pakketje dezelfde dag op te halen bij een Albert Heijn, zondagsbezorging en zelfs binnen 2 uur laten bezorgen in Amsterdam. Het is bij Bol dus allemaal mogelijk is tegen een kleine vergoeding. Als je deze vergoeding niet elke keer wilt betalen kun je je ook aanmelden voor Bol Select voor € 9,99 per jaar. Een standaard verzending is natuurlijk gratis en meestal de volgende dag in huis.

Coolblue, de grootste webshop als het gaat om consumentenelektronica geeft ook de mogelijkheid om je bestellingen op dezelfde dag te laten bezorgen. Coolblue vraagt € 4,95 voor deze dienst wat iets hoger is dan Bol. Een bestelling op afspraak kost je € 9,95. Verder zijn alle andere bezorgopties gratis mogelijk.

Andere webshops

Bij de kleinere webshops is het vaak nog niet mogelijk om je bestelling op dezelfde dag te ontvangen. In de meeste gevallen kost dit veel extra of is het helemaal niet mogelijk. We zijn in Nederland zeker nog niet zo ver dat je het standaard kunt noemen dus. Als je bijvoorbeeld naar nike.com kijkt vragen ze zelfs 10 euro voor een bestelling voor de volgende dag. De webshops van MediaMarkt of C&A bieden dit bijvoorbeeld helemaal niet aan.

Koeriersdiensten

Het wordt voor bedrijven echter wel steeds makkelijker om deze dienst aan te bieden. Er zijn veel koeriers die het makkelijker maken voor bedrijven om dit te realiseren. Een voorbeeld hiervan is Red je pakketje, die volledig gespecialiseerd zijn in deze avondleveringen tussen 18:00 en 22:00. Maar ook de grotere spelers zoals DHL gaan mee in deze nieuwe ontwikkelingen. En bijvoorbeeld SLS biedt deze dienst 24/7 aan binnen de Benelux.

Same Day Delivery bij Amazon?

Amazon biedt gratis same day delivery aan wanneer je een Amazon Prime abonnement afgesloten hebt. Dit valt onder het totaalpakket van Amazon waar je ook een video streaming dienst bij krijgt en andere voordelen. Dit is echt heel erg slim omdat de meeste mensen niet extra willen betalen voor alleen een zending op dezelfde dag. (85% wil niet extra hiervoor betalen volgens een onderzoek van kieskeurig.nl) Veel films en series die ze aanbieden zijn ook nergens anders te bekijken dus dan ben je je concurrentie al een stap voor. Amazon is een van de eerste die same day delivery aanbiedt en ze gaan zelfs nog verder. Het bedrijf kondigde in 2013 al aan te willen gaan testen met drone zendingen. Dit is ook gerealiseerd in 2016, toen ze hun eerste drone zending hebben voltooid binnen 30 minuten na de bestelling. Dit is de toekomst en waar uiteindelijk iedereen die iets wil betekenen op e-commerce gebied zich aan zal moeten gaan meten.

Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

De eisen van de online consument worden steeds hoger en de optie same day delivery wordt tegenwoordig steeds meer gezien als normaal en steeds minder als iets speciaals. Het is voor bedrijven noodzakelijk te overwegen om deze mogelijkheid aan te bieden. Je kan anders goed de boot missen als je directe concurrentie dit wel doet en jij niet. Je ziet echter dat dit nog altijd niet de standaard is bij veel webshops en nog absoluut niet gratis. Het is vooralsnog iets wat nog niet iedereen doet maar hoe lang gaat dit nog duren? Het advies met het oog op de toekomst is dan dus ook om dit zo snel mogelijk wel te doen en je concurrentie een stap voor te zijn. Het is uiteraard wel product/ branch afhankelijk en dit gaat natuurlijk niet op voor custom made producten etc.

Ben jij op zoek naar meer Online Marketing advies? Neem contact op met ons om jouw webshop naar een hoger niveau te brengen. Bij DGOC ben je altijd op de goede plek als het gaat om Online marketing en e-commerce!

Over de schrijver
Nick is een online marketing specialist (SEM, Content, Social media & Marketplaces) die met veel plezier sinds november 2018 bij DGOC werkt. Hij houdt zich al sinds begin 2016 volop bezig met e-commerce.
Reactie plaatsen