Stressvrij leven met Patrick Kicken - het leven na 20 jaar radio
Stressvrij leven met Patrick Kicken
15 december 2018 
3 min. leestijd

Stressvrij leven met Patrick Kicken

Patrick Kicken, wie kent hem niet! Jarenlang was hij actief als DJ op de landelijke radio en tegenwoordig scoort hij enorm met zijn Stressvrij leven podcast. Ik had de grote eer om bij hem op de bank te mogen neerploffen…

Regelmatig neemt Marc de Groot interviews af met andere online marketing experts, succesvolle ondernemers en andere mensen uit de e-commerce sector. Deze interviews zijn te beluisteren via de Marc Onderneemt Audio en in samenvatting na te lezen via dit blog. Natuurlijk kun je ook naar de video kijken! Vandaag gaat Marc in gesprek met Patrick Kicken.

Wie is Patrick Kicken?

Ik was 15 jaar toen ik via mijn broer bij de locale radio terecht kwam. Zes jaar later zat ik al bij de landelijke radio, bij Tros op 3FM. In die tijd was bezig met de Commodore 64, dit gaf me een enorme voorsprong. Bij een sollicitatie deed ik dus ook een CDtje in plaats van een bandje. Ik was eigenlijk een echte computerfreak. Bij de radio kwam ik toch echt door mijn broer. Ik was ook nooit echt een enorme muziek liefhebber.

Waarom wilde je bij de radio gaan werken?

Mijn motivatie was in eerste instantie toch gewoon meisjes leren kennen. Laten we eerlijk zijn, je 15 bent en je hebt geen idee hoe het werkt met meiden. Die bellen JOU dan op om een plaatje aan te vragen.

Wat is je beste herinnering aan 20 jaar radio?

Dat is de ochtendshow bij Veronica. Het was zo’n 10 jaar geleden en op dat moment was er nog niet zoveel concurrentie vanuit het internet. Wanneer je dan bijvoorbeeld een flitser melde waren mensen je dankbaar en stuurde een bedankt smsje. Tegenwoordig weten ze de flitsers al lang dankzij apps zoals Flitsmeister. Daarna is bijna alles veranderd en dit haalde voor mij de lol er van af. Mensen hebben de info allemaal al op hun telefoon dus ik loop altijd achter de feiten aan.

Hoe zet je WhatsApp in?

Dat is ook via de radio gebeurd. Ik wilde mijn luisteraars bereiken via Whatsapp. Ik gebruikte het ook wanneer ik in een discotheek draaide. Wanneer je op een podium staat kunnen mensen niet zomaar naar je toe komen. Via SMS/Whatsapp konden ze op die manier toch plaatjes aanvragen. Al die berichten hebben me zo veel informatie opgeleverd.

Als ik mijn Whatsapp een uurtje niet open wil hij er nog wel eens uit te vallen. Zo veel berichten krijg ik. Ik zit in ongeveer 500 Whatsapp groepen. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook om mijn podcast te promoten. Wanneer er een nieuwe podcast van mij uit komt krijgen de mensen die in mijn podcast groep zitten de primeur.

Ben je nu gelukkiger dan toen je dagelijks op de radio was?

Het is in ieder geval rustiger. Elke maand krijg je een rapport met luistercijfers die aangeven hoe je programma het gedaan heeft. Dit werd me tegen het einde simpelweg te veel. Met name omdat ik zelf niet meer verantwoordelijk was voor wat er in het programma gebeurde. Ik was niet meer verantwoordelijk voor de marketing, niet meer voor de muziek, niet over de hoeveelheid commercials enzovoorts. Toch krijg ik aan het eind een soort afrekening over hoe mijn programma het deed.

Waarom investeer je zo veel in persoonlijke ontwikkeling?

Dan komen we bij de drie letters EGO. Wanneer je op jonge leeftijd bij de radio komt (in mijn geval met 21) is je brein nog niet volgroeid, waardoor je een beeld van jezelf krijgt. Iedereen doet aardig tegen je omdat ze collega willen worden, zijn of blijven. Mensen van de platen maatschappij hemelen je helemaal op omdat ze willen dat jij hun plaatje draait. Dus ik had op mijn 35e een EGO dat zo groot was dat zeer deed, zo zwaar en groot was het. Ik dacht echt dat ik iets bijzonders was. Ik ben begonnen met coaches die mijn ego nog extra oppompte maar wanneer ik daar niet aan deed zakte mijn ego weer in. Dus ik moest echt de verdieping gaan zoeken. Ik probeer mijn ego brein ook af te leiden. Wanneer mijn stemmetje begint dat weer aandacht nodig heeft dan ga ik gewoon iets anders doen, Netflix kijken bijvoorbeeld.

Wat betekent stressvrij leven voor jou?

Ik ben er nog steeds niet achter of het wel kan. Ik ben ook echt mensen gaan zoeken die stress vrij leven maar dat zijn dan vaak mensen die in India op een berg wonen. Dat is niks voor mij. Er zijn ook mensen die zeggen dat je stress nodig hebt om in beweging te blijven. Ik denk dat ik nu wel een redelijk stress vrij leven heb. Ik wil niet meer voor een baas werken, ik wil niet meer afgerekend worden voor dingen waar ik geen invloed op heb en ik wil niet overgeleverd zijn aan de grillen van een management.

Wat zou je doen met 1.000 pingpongballen?

Ik denk dat ik ze bij iemand in de auto zou verstoppen, dat vult zo lekker. Ander zou ik een stift en een potje lijm kopen en er iets leuks mee maken. Een Michelin poppetje bijvoorbeeld.

Wil jij alle antwoorden van Patrick weten en het hele verhaal horen? Abonneer je dan op de podcast om naar dit interview te luisteren en mis geen aflevering meer.
Of ben je op zoek naar iemand die voor jou de Sociale media marketing uit handen kan nemen? Neem dan een kijkje bij onze Sociale media marketing diensten.

Over de schrijver
Marc de Groot begon eind jaren '90 zijn avontuur in de wondere wereld van online marketing. Marc is eigenaar van DGOC Online Marketing en actief als online strateeg en "het gezicht van". Daarnaast is Marc sinds 2019 docent e-commerce aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Reactie plaatsen