Videomarketing met Ted Daamen [de beste tips van Ted]
Videomarketing met Ted Daamen
18 september 2015 

Videomarketing met Ted Daamen

Regelmatig neem ik interviews af met andere online marketing experts en mensen uit de e-commerce sector. Deze interviews zijn te beluisteren via mijn Online Marketing Podcast en in samenvatting na te lezen via dit blog. Vandaag ga ik in gesprek met Ted Daamen, videomarketing specialist, co-auteur van Succes met e-commerce en eigenaar van EasyVideo Marketing.

Wie is Ted Daamen?

Ik zie mezelf als een doener en een creatief iemand. Ik vind het leuk om kenniswerkers te helpen met het inzetten van video op een professionele manier. Daarnaast ben ik resultaatgericht en tegelijkertijd probeer ik het altijd luchtig te houden en leuk te maken.

Hoe ben je in de videomarketing terecht gekomen?

Ik ben nu zo'n 5 jaar actief met videomarketing als ondernemer en daarvoor zat ik 17 jaar in loondienst. Toen ik voor de tweede keer ondernemer werd wist ik nog niet precies wat ik wilde gaan doen en op dat moment kwam video op mijn pad. Een goede vriend van mij vroeg me om een film te maken van een evenement in Thialf. Ik vond het heel erg leuk en het ging ook nog heel goed. Toen is het balletje gaan rollen.

Videomarketing is hot, merk jij dat ook binnen jouw business?

Absoluut. Ik zie steeds meer ondernemers die spontaan naar me te komen. Natuurlijk is mijn bekendheid gegroeid, maar er zijn ook heel veel mensen waarbij de vraag naar video nu ontstaat.

Kun je iets vertellen over je nieuwe programma, O.M.A.?

Je ziet steeds meer ondernemers die het uurtje factuurtje proberen te ontstijgen. Ik ben ook gestart met een videoprogramma en velen met mij. Met O.M.A. heb ik een programma gemaakt waarbij ik uitleg hoe je zo'n programma zelf ook kunt maken. O.M.A. bestaat uit Ontwikkelen, Maken en Aanbieden. Na een paar weken realiseerde ik me pas dat het “oma” was en dat ik daar iets mee zou kunnen doen. Toevallig was er op dat moment een productie in de maak met een oma in de film en haar heb ik gevraagd om te figureren in de video's. De oma is symbool en een manier om storytelling in te zetten.

Wat voor andere programma's bied je aan?

Andere programma's zijn deels online en deels offline. Een voorbeeld is de masterclass “Maak je introductievideo”. Op die dag ga je met een groep veel oefenen en leer je van elkaar. Daarnaast heb ik een YouTube training die volledig online te volgen is.

Kun je uitleggen wat blabcasting is?

Blabcasting kwam ik tegen op een Amerikaanse site. Het is een combinatie tussen Periscope en Google Hangouts. Je kunt in één uitzending met meerdere mensen uitzenden en dan tijdens het verhaal switchen tussen de camera's. Deelnemers kunnen ook in beeld komen en daarmee gaat het een stap verder dan chat.

Wat zijn de grootste valkuilen binnen videomarketing?

Content is king, maar de vorm doet er ook toe. Denk na over hoe je overkomt op beeld. Oefen liever wat langer en laat je coachen. Maak video's ook niet te lang. Het is beter om meerdere korte video's op te nemen met telkens één boodschap per video. Voorkom het “en toen en toen en toen” syndroom.

Heb je tips voor de doe-het-zelf ondernemers?

Let op je houding en op je stem gebruik. Zorg ervoor dat je gezien wordt en gehoord wordt. Denk ook aan hele logische zaken als het licht, tegenlicht voorkomen en een goede microfoon. Ook de lengte van video's is van belang. Trainingsvideo's zijn langer dan sales video's.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ik zie mezelf over 5 jaar nog steeds actief binnen de videomarketing, maar dan meer in een soort loket functie en wellicht ook met een software tak. Qua organisatie ga ik de samenwerking opzoeken met andere experts. Mijn doel voor 2016 is om 4.500 mensen te helpen met video. Denk aan alle lagen, dus ebook downloads, cursisten, et cetera.

Wat is jouw gouden online marketing tip?

“Get in line and stay in line”. Kortom, wees constant in de dingen die je doet en hou je er aan. Met name waar het gaat om content produceren en het blijven doen. Dat is vaak een grote uitdaging. Voor mij is dat het geval met het e-zine. De continuïteit is hierin erg belangrijk.

Wil jij alle antwoorden van Ted weten en het hele verhaal? Abonneer je dan op de podcast en luister naar het interview.

Over de schrijver
Marc de Groot begon eind jaren '90 zijn avontuur in de wondere wereld van online marketing. Marc is eigenaar van DGOC Online Marketing en actief als online strateeg en "het gezicht van". Daarnaast is Marc sinds 2019 docent e-commerce aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Reactie plaatsen